Kwas askorbinowy, czyli witamina C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C Są witaminy, których braku nasz organizm od razu nie odczuje. Na pewno jednak nie należy do nich witamina C. Jej brak w organizmie może doprowadzić do osłabienia całego organizmu objawiającego się zmęczeniem, krwawieniem z nosa, obrzękiem dziąseł, bólem stawów, a nawet w skrajnych sytuacjach szkorbutem. Co prawda ta choroba dawno została wyeliminowana, ale jednak niebezpieczeństwo zawsze istnieje. Każdy dorosły potrzebuje dziennie około 75 mg witaminy C. Bez trudu możemy ją dostarczyć, korzystając ze środków naturalnych, bez uciekania się do farmakologii. Należy jednak pamiętać, że witamina C, zawarta w owocach i warzywach jest niesłychanie wrażliwa na zmiany temperatury i może ulec szybkiemu zniszczeniu. Starajmy się więc nie poddawać warzyw odróbce termicznej. Nie należy też warzyw korzennych obierać, gdyż w ich skórce kryją się najwartościowsze elementy. Najbogatszym źródłem witamin są różnego typu owoce. Prym niewątpliwie wiedzie czarna porzeczka i owoce jagodowe. Dietetycy też zalecają spożywanie owoców aronii.